Площа Ринок (пам’ятники), Коломия


Площа Ринок (Пам’ятники Карпінському та Пілсудському)

~~~~~

Штрихами до створення власного обличчя колишньої площі Ринок в другій половині ХІХ столітті, було відкриття 1880 р. в її центрі пам’ятника польському поету Ф. Карпіньському. Відтоді нова площа отримала назву площі Карпінського.

Згодом російські війська, які 15 вересня 1914 р. вступили в Коломию, знищили пам’ятник Ф. Карпіньському і Т. Шевченкові (який стояв, приблизно, на місці теперішнього пам’ятного знака на пл. Шевченка), і аж 29 листопада 1929 р. коломийські поляки встановили тут новий пам’ятник – маршалкові Ю. Пілсудському, на знак того, що він відвідав Коломию 18 вересня 1922 р., назвавши при цьому усю площу його іменем.

В 1940 році радянське керівництво замінило пам’ятник на статую Й. Сталіна, встановивши її не на звичному місці (в центрі зеленого майданчика), а спереду, перед входом до нього. Але 1941 р. нацисти запрягли коломийських євреїв, і ті шнурами стягнули статую з постаменту. На старому місці, в 1951 р. з’явився пам’ятник В. Леніну, який було привселюдно демонтовано 17 серпня 1990 р. Під ним виявили надмогильні плити з єврейського цвинтаря.

Від 19 серпня 1993 р. чільне місце головної міської площі посідає пам’ятник Великому Кобзареві.

~~~~~

Джерело тексту: альбом  “Коломия: з минулого у сьогодення”

*****

Колекція містить близько 180 листівок (станом на 1 кв. 2013р.) з зображенням Площи Ринок, найпопулярнішого виду Коломиї серед видавців. Звичайно, більшість зображеннь тиражувалися видавцями декілька разів – отже маємо 52 оригінальних видів Площі Ринок, які згруповані наступним чином:

Більше на АртКоло:

Коломия – Kolomea – Kołomyja